Nooteboom otrzymuje patent dla Lift Adaptera, będącego częścią naczepy Mega Windmill Transporter

MWT jako unikatowa koncepcja transportu dużych sekcji wieżowych elektrowni wiatrowych

Pod koniec zeszłego roku Nooteboom otrzymał europejski patent (numer EP1558464) dla LIFTAD, specjalnych adapterów sekcji wieżowych jako elementów naczepy Mega Windmill Transporter (MWT). Niedługo po otrzymaniu patentu dla naczep zagłębionych serii EURO-PX jest to kolejny ważny sukces innowacji Nooteboom Trailers. Proces patentowy trwał bardzo długo, podobnie jak w przypadku patentu EURO-PX, ale tym razem było to aż 13 lat. LIFTAD został zgłoszony do wniosku patentowego już w 2005 roku. Otrzymany patent pozostaje ważny do końca 2023 roku.

LIFTAD-100 jako część Mega Windmill Transportera został specjalnie opracowany dla transportu dużych sekcji wieżowych, o długościach nawet ponad 40 metrów, bez używania pokładu ładunkowego. Po wprowadzeniu w 2005 roku, MWT był również przez lata używany m.in. do transportów nacelli Vestas V90-3MW, które były mocowane do LIFTAD-a specjalnymi uchwytami. Aż do dziś projekt Nooteboom MWT prawie się nie zmienił i wciąż jest najbardziej innowacyjnym i wydajnym sposobem transportowania dużych sekcji wieżowych. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki ważnym aspektom logistycznym, jakie zapewnia MWT. Oferujemy wiele kombinacji osiowych, np. z 2-, 3- lub 4-osiowym wózkiem Jeepdolly na froncie, 7-osiowym samosterownym wózkiem dolly NLD-70 na tyle lub nawet 5- albo 6-osiowym tylnym wózkiem modułowym. LIFTAD jest płynnie dostosowywany do szerokości sekcji wieżowych i pozwala na przewożenie ich różnej średnicy. W zależności od średnicy sekcji, zdolność podnoszenia i przewożenia sięga nawet do 100 ton.

MWT jest niezwykle istotnym rozwiązaniem dla branży energii wiatrowej. Dostarczyliśmy już ponad 80 zestawów MWT i są one w ciągłej eksploatacji, przy czym ich liczba co roku się zwiększa. Tak jak miało to miejsce w przypadku EURO-PX, Nooteboom po raz kolejny udowodnił, że jego kluczowe innowacje dla sektora transportu ponadnormatywnego są niezwykle trwałe i mają bezprecedensowe wymiary w zakresie ekonomii użytkowania i technicznej żywotności. Tak, jak nasze hasło przewodnie: „Nooteboom – gets you there”.

Produkty Nooteboom
Więcej o Nooteboom Trailers

Nooteboom Trailers B.V. to wiodąca firma międzynarodowa oferująca swoim klientom innowacyjne i kompleksowe rozwiązania dla transportu nienormatywnego. Nooteboom projektuje i konstruuje naczepy najwyższej jakości o ładowności 20 do 200 ton. Oferta produktowa obejmuje naczepy, naczepy niskopodwoziowe, przyczepy oraz naczepy semi-niskopodwoziowe. Każda naczepa Nooteboom ma doskonały stosunek jakości do ceny dzięki niskiemu kosztowi całkowitemu.

Nooteboom Trailers
Nieuweweg 190